Duur betaald
recensie Franklin Broeckx

start • contact • bestellen • informatie • preview • recensie B.Margadant • recensie F.Broeckx • twitter


Recensie: Duur betaald; "Vis hard, dril zacht"

Recensent: Franklin Broeckx, hoofdredacteur Dé Karperwereld.

Rolf Bouman. De man achter ontelbaar gretig gelezen blogs op het internet, columnist in Dé Roofvis en sinds kort auteur bij Dé Karperwereld. Specialist in kort en krachtig schrijven. Een boek van zijn hand kon, nee mocht, niet uitblijven. Bouman kruipt achter zijn pseudoniemen als Peuteraar en Rolo vandaan en zet zijn volledige handtekening onder het debuut Duur betaald; "Vis Hard, Dril Zacht"

Het boek bevat 94 korte verhalen met vissers en vissen in de hoofdrol met vooral de waterkant als decor. Bouman weet op zeer amusante en listige wijze zijn hersenspinsels aan het papier toe te vertrouwen. Aan de hand van prachtige karakters, soms van uitersten, weet hij uitstekend het wel en het wee van de sportvisser en zijn wereld weer te geven en schroomt soms niet de vis zelve een persoonlijkheid te geven om ons sportvissers een spiegel voor te houden... Rolf spuugt soms met de wind mee en zeikt met een "s" tegen de storm in... Ontzettend knap om voor ieder verhaal weer een interessante invalshoek te bedenken die keer op keer opnieuw uitnodigt nog maar eens zo een pakkend verhaaltje te lezen. De schrijver heeft beslist een eigen visie op het sportvissen, en ook een heel eigen beleving. En hoewel hij die visie en beleving de lezer niet in de maag splitst, valt er tussen de regels nog veel meer op te steken dan men aanvankelijk vermoedt.

Dit boek onderscheidt zich tussen het grote aanbod aan specialistische fullcolour hengelsportboeken door de korte verhalen die zo sterk zijn geschreven dat fotografie overbodig is. Het beeld dat de auteur weet te creëren, spreekt zo tot de verbeelding dat foto's in de tekst hooguit een belemmerende factor zouden zijn en dat is een groot compliment voor Bouman. De schrijver richt zich bovendien niet alleen op één specifieke vissoort en dat komt de veelzijdigheid van het boek alleen maar nog meer ten goede. Wat mij betreft is dit boek de start van een nieuwe trend, een frisse wind, in de Nederlandse hengelsportliteratuur. Als lezende visser of vissende lezer zo u wilt; graag meer van dit. Maar pas op. De lat is door Bouman op een hoog niveau gelegd! Goede raad is duur, maar de raad van Rolf is met € 19,95 niks te Duur Betaald.

Franklin Broeckx

Hoofdredacteur Dé Karperwereld

€ 19,95 ex. verzendkosten


© 2011